fredag 27 september 2013

Läxa vecka 39

När jag såg denna uppgiften tänkte jag direkt på Syrien. Just nu, och under de senaste två åren, är det väldigt många som har flytt från sina hem i Syrien. Den största orsaken till att så många flyr är pågrund av kriget, som leder till att det inte finns tillgång till mat och att många familjer förlorar sina hem. De flesta tror jag flyr/emigrerar eftersom de vill skaffa sig och sina barn en så stor chans som möjligt att få en bra framtid. Det var nog även därför Kristina, Karl-Oskar och alla andra emigranter emigrerade.
Under 1800-talet var det oftast den äldsta sonen som fick ärva huset av föräldrarna, och då fick de övriga syskonen söka anställning hos andra för att ha någonstans att bo. De människor som inte ville ha någon som bestämde över dem hade svårt att hitta någonstans att bo. Den bit land bönderna hade att så på var inte stor och det ledde till att det inte blev mycket av skördarna. Det var knapert i vanliga fall, men om det blev missväxt något år var skörden nästintill obefintlig. Därför kan man säga att det var svältår i Sverige, som det är i Syrien nu.

Förr emigrerade de flesta genom att åka båt under väldigt dåliga förhållanden, dessutom tog färden över havet lång tid. Biljetterna var också extremt dyra. Familjerna som skulle emigrera fick sälja allt utom det nödvändigaste, och även be släkt och vänner om hjälp för att få ihop den stora summan pengar som behövdes. Men bara för att de fick ihop pengar och kom med en båt betydde inte det att de automatiskt var garanterade att få stanna i t.ex. USA. En del fick beskedet att de inte fick stanna pågrund av en eller annan anledning, och då var hela resan förgäves.
Lite samma sak är det för Syrierna nu. Oftast flyr de med hjälp av någon människosmugglare, som tar hutlöst mycket betalt. Familjerna tvingas sälja det mesta de äger, och ändå har de knappt råd. Sedan färdas de under förfärliga förhållande, tills de anländer till exempelvis Sverige. När de väl kom hit var det inte säkert att de fick uppehållstillstånd, och om de fick det kanske det bara var för tre år. Men för några veckor sen beslutades det att de flesta syrier som söker uppehållstillstånd i Sverige, av skyddsskäl, nu ska få permanent uppehållstillstånd. 

Så oavsett om man pratar om de som flyr nu, eller de som emigrerade under 1800- och 1900-talet handlar allt i grund och botten om att alla människor vill få möjligheten till ett så bra liv som möjligt. Även om det innebär att de får lämna allt de känner till för att nå det målet.

fredag 20 september 2013

Läxa vecka 38

Från sidorna 376-384

Ulrika har varit prostituerad under en lång tid, sedan hon var ung, och de flesta män i och runt Algutsboda socken har haft ett eller flera ärenden hos henne. Hon har antagligen inte alltid blivit behandlad på ett bra sätt av männen, och av kvinnorna är hon utstött och nästintill hatad. Men nu har hon blivit frälst och är djupt troende. Ulrika och hennes dotter följer med Danjel på hans färd till Amerika.

När Kristina sitter uppe på däck och stickar ser hon en lus på sin strumpa. Hon rusar ner till sin sovplats och kollar igenom alla sina kläder. En liten stund senare kommer Karl-Oskar ner och hittar en rödögd Kristina.
-Jag ä nerlusad! Snyftar hon.
Det är alltså fullt med löss i alla hennes kläder, och på kroppen har hon röda fläckar efter lusbett. Ända sedan Kristina var liten har hon fått höra att det bara är dåligt folk; syndare och prostituerade som har löss, därför är detta en stor skam för henne. Karl-Oskar säger till Kristina att det måste vara någon som har fört över lössen till henne, och då kommer hon på att nära henne sover Ulrika. Det måste vara hon som har smittat mej, tänker Kristina. När Ulrika kommer till sin sovplats skriker Kristina argt och anklagande till henne att hon har smittat ner henne med löss, men Ulrika avfärdar det och bedyrar att hon inte har en enda lus på kroppen. Därefter utväxlas en väldigt hetsig diskussion mellan de två kvinnorna. Till exempel säger Kristina "Ska jag tigga dig om nåd, din gamla förhärdade synderska?" och Ulrika svarar "Lägg dig på knä för mig! Annars klöser jag ögonen ur dig!"
Danjel och Karl-Oskar försöker lugna ner dem båda. Det visar sig till slut att alla på mellandäcket har blivit lussmittade, alla utom Ulrika.

Jag tror Kristina reagerar som hon gör eftersom hon är väldigt frustrerad och förvirrad under denna perioden, med tanke på båtresan, att hon egentligen inte vill emigrera, hon har ingen aning om vad hon ska mötas av när de väl är framme i Amerika och hon är säkert väldigt orolig för det. Kristina är helt enkelt väldigt känslig just nu, och att hon får löss är droppen som får bägaren att rinna över. Hon kanske känner att hon måste få ut sin frustration, och då råkar det drabba Ulrika. 

Ulrika tror jag reagerar som hon gör med tanke på att hon säkert har fått många fula ord och anklagelser skrikna efter sig, eller sett folk stå viskande och kasta föraktfull blickar på henne. Hon känner nog ett väldigt stort behov av att försvara sig själv.

fredag 13 september 2013

Läxa vecka 37


1. Citat ur Utvandrarna sidan 85

~ "Han bad därför att Robert skulle fortsätta och han började på ett nytt stycke, som beskrev dårhushjonens liv i Nya världen - på ett hospital i Pennsylvanien: 'I detta hus arbetas av de swagsinte vid redigare stunder med wäfning, wedhuggning, sömnad, spånad, stickning m.m. att förkorta tiden och förströ sinnet, hwarjämte för samma ändamål finns tillgång på böcker, tidningar, schackspel, musikaliska instrumenter, såsom flöjter och fortepianos...'

~ "Därför bad Arvid att Robert skulle fortsätta och han började på ett nytt stycke, som beskrev de mentalsjukas liv på ett mentalsjukhus i Pennsylvanien USA.
-'I det här huset sysslar de sjuka bland annat med att hugga ved, sy, sticka, och väva för att fylla ut tiden och ha något att göra när de är medvetna om omvärlden. Det finns även tillgång till böcker, tidningar, schackspel och musikaliska instrument, som flöjtar och flyglar (pianon)...'

2. 
Jag tycker det var en svår uppgift att förklara vem jag känner igen mig själv mest i, eftersom jag inte tycker att jag är speciellt lik någon av karaktärerna. Därför frågade jag min mamma vad hon tycker, och hon sa "Jag tycker du är lik Karl-Osar. Du finner dig oftast i situationer, men du är också envis och när du har bestämt dig för någonting så finns det inget som kan rubba dig. Ändå är du omtänksam mot de runt omkring sig, precis som Karl-Oskar".
Det stämmer nog ganska bra in på mig, särskilt att jag är envis. Jag kan verkligen sätta mig in i Karl-Oskars situation när han är ute på åkrarna och bryter sten. Kanske tänker han 'jag ska få bort den här stenen, om det inte går direkt så försöker jag tills den är borta för bort ska den!'

fredag 30 augusti 2013

Vilhelm Moberg


På mammas sida tror vi inte det är några som har emigrerat, de var hemkära och hade heller inte möjligheten att emigrera.

På min farfars manliga sida emigrerade Franz Oscar med fru, Adiel Ludvig med fru, Oscar Algot, Ana Alghild, Per Elis, Axel Julius och Gustav Adolf. Även några av hans morbröder emigrerade. Vissa kom också tillbaka till Sverige igen, antingen för att hämta sina nära anhöriga eller för att stanna.
För ungefär 20 år sedan kom en svenskättling, vid namn Charles, till Sverige efter att ha släktforskat hemma i USA. Han ordande en släktträff i Emmaboda där han bjöd in de släktingar som bor i Sverige. Där fick min farfar tag på ett exemplar av sitt släktträd där det står vilka som emigrerade, och när.


Vad vet min familj om Vilhelm Moberg? 


Vilhelm är född och uppvuxen i Emmaboda kommun och var under en tid skribent på Smålandsposten. Han var en upprorsmakare i lumpen och fick sitta i fängelset där några gånger. Min lillebror visste att "han var en sån där som Pär Lagerkvist", alltså en författare.

Vilhelm hade en hemlig älskarinna/någon han höll av säger en del. Under ett avsnitt av Antikrundan kom en man fram med några böcker som Vilhelm hade tillägnat den här kvinnan. Hon sägs också vara verklighetens Kristina, alltså att karaktären Kristina i Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige är inspirerad av henne.